Najsłodsza opowieść świata: historia czekolady
GDZIE "ODKRYTO" CZEKOLADĘ?
Obecnie wiele osób rozkoszuje się smakiem czekolady. Jest to przysmak lubiany na całym świecie. Ale czy zastanawialiście się skąd ona pochodzi?
W tym artykule postanowiliśmy się to wyjaśnić.
Aby poznać historię czekolady, musimy cofnąć się o nieco ponad 4000 lat. Właśnie wtedy tereny dzisiejszego Meksyku zamieszkiwała starożytna cywilizacja Olmeków. To ich uznaje się za "wynalazców" czekolady. Jako pierwsi zbierali ziarna kakaowca, z których potem przyrządzali napój. Wtedy był on rzadko pity. Używano go raczej jako lekarstwo lub na ceremoniach.
DALSZE LOSY CZEKOLADY
Następnie, po Olmekach, zwyczaj przyrządzania tego napoju przejęli Majowie. Oni jednak do mikstury z ziaren kakaowca dodawali jeszcze wodę, papryczkę chili i skrobię kukurydzianą. Potem przelewali ją z naczynia do naczynia, przez co powstawała gęsta piana na powierzchni napoju. Majowie nazwali ten napój xocolatl, co oznaczało gorzka woda. Uważali go jako napój Boży.
Ziaren kakaowca używali też Aztekowie żyjący w równoległym czasie do Majów. Oni również uważali kakao za dar Boży, więc pili je przed bitwami, bo wierzyli, że to da wygraną.
Poza tym kakao służyło im jako napój orzeźwiający. Używano go też do płacenia.
CZEKOLADA DOCIERA DO EUROPY
Jak wiadomo Majowie i Aztekowie byli ludami prekolumbijskimi, dlatego odnieśli znaczne szkody, gdy do Ameryki przypłynęli konkwistadorzy. Jeden z nich Hernan Cortés m.in. zabrał do swojej ojczyzny Hiszpanii, czekoladę. Nie jest potwierdzona data tego wydarzenia, ale podejrzewa się, że było to w roku 1528.
W tym czasie w Hiszpanii, czekoladę nadal podawano tylko w formie pitnej, ale zamiast egzotycznych, amerykańskich dodatków wzbogacano ją miodem i cukrem, aby złagodzić naturalnie gorzki smak.
W Hiszpanii czekolada osiągnęła wielki sukces. Była zwłaszcza popularna wśród bogatych osób, a katoliccy mnisi pili ją podczas praktyk religijnych.
CZEKOLADA PODBIJA EUROPĘ
Hiszpanie chcieli zachować czekoladę dla siebie i przez długi czas im się to udawało. Dopiero w 1615 roku, czyli prawie sto lat od przewiezienia czekolady do Hiszpanii, o jej sekrecie powiedziały się inne państwa. Stało to się podczas ślubu francuskiego króla Ludwika XIII i Anny Austriaczki, hiszpańskiej księżniczki. Przywiozła ona próbki tego napoju na francuski dwór gdzie szybko zyskała popularność. O czekoladzie szybko dowiedzieli się Brytyjczycy, a po nich inne państwa europejskie. Czekolada stała się bardzo popularna, a coraz więcej państw zakładało swoje plantacje, zazwyczaj koło równika. Czekolada biła również rekordy popularności wśród europejskiej arystokracji i zamożnych osób. Jednak wśród mniej zamożnych grup, czekolada wciąż nie była tak często kupowana, ze względu na jej cenę.
CZEKOLADOWA REWOLUCJA, CZYLI PRASA DO JEJ WYTWARZANIA
1828 rok, był przełomem w historii czekolady. Wraz z nim powstała prasa do czekolady, co spowodowało, że ta była tańsza. Poza tym powstała też czekolada w formie tabliczek, ponieważ podczas tłoczenia prażonych ziaren kakaowca zostawał drobny pył. Następnie mieszanki to z mlekiem i czekoladą pitną i w ten sposób powstał znany na całym świecie przysmak - czekolada w formie tabliczki.
Bonus - przepis na ciasteczka czekoladowe
Składniki :
170g masła
240g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230g mąki pszennej
50g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka mleka
150g drobno posiekanej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania puszystej masy, po czym dodać jajko i ekstrakt. Ucierać dalej. Do masy dodać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Następnie zmiksować. Na sam koniec dodać mleko i czekoladę. Po czym znowu zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a z masy wykonać małe kuleczki. Ułożyć je na blaszce. Blaszkę z ciastkami włożyć do piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Link do oryginalnej strony z przepisem: https://mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-ciastka-z-kawalkami-czekolady
Życzymy Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz