Garść ciekawostek z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy + przepis na domową pizzę





Czy nie fajnie zjeść czasami pizzę? No pewnie, że tak! Zwłaszcza, że wielkimi krokami zbliża się nietypowe święto, czyli... Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada na 9 lutego.

Pizza. Przekąska, obiad i kolacja idealna. Na całym świecie  codziennie jest sprzedawanych aż 13 milionów pudełek, co tylko pokazuje jak popularne to danie. Restauracje najczęściej wykonują dla klientów klasyczną margheritę, ale ciasto na pizzę jest tak uniwersalne, że można na nie wrzucić tak naprawdę wszystko. Choć niektórzy chyba przesadzili... 


Oto 9 najdziwniejszych pizz:


1. Pizza z czekoladą – uh… jak to musi smakować.


2. Pizza w słoiku –  jak ktoś chce zakonserwować pizzę, to jest na to sposób.


3. Pizza z atramentem ośmiornicy – kto zmierzy się z czarną jak czarna dziura pizzą?


4. Pizzowy MAKARON – takie zwinięte paski pizzy, przyznaję, bardzo dobre 😉.


5. Pizza z reniferem – naprawdę, jak zjesz to ZNISZCZYSZ ŚWIĘTA.


6. Mocno morska pizza – tusz ośmiornicy, małże, krewetki jednym słowem morze na talerzu.


7. Kokosowa pizza – robiona na mleku kokosowym z kokosem, może zaskoczyć niejednego pożeracza pizzy.


8. Brazylijska pizza – no sałatka jarzynowa na pizzy, NO SAŁATKA NA PIZZY (+ przepiórcze jaja).


9. Śniadaniowa pizza z jajem – JAJCO PATATAJCO 🤣.


Koniecznie dajcie znać, czy spróbowalibyście którejś z listy lub czy spotkaliście się z równie dziwnymi pizzami, a tymczasem podaję Wam przepis na domową pizzę. 






 a najczęściej kupowana w restauracjach jest klasyczna Margerita.  Posiłek tak idealny, że można na niego nałożyć prawie wszystko, a i tak będzie smakowało dobrze!

Margerita to najczęstsza pizza kupowana w restauracjach.

 

  (przepis na samym dole artykułu) która może być lepsza nić jaka cokolwiek pizza z restauracji. I taka ciekawostka: wiecie że 

Dobrze, teraz trzeba dobrać się do jądra ciekawostek o pizzy, najdziwniejsze pizzę!

 


 

PRZEPIS NA DOMOWĄ PIZZE

 

Składniki:

800g mąki pszennej

200g mąki razowej

½ Łyżeczki soli

14g świeżych drożdży

1 szczypta cukru

550 ml ciepłej wody

5 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

2 łyżki masła

800 g (może być mniej) pomidorów w puszce

I jakieś dodatki na pizzę

 

Przygotowanie:

 

Ciasto:

W misce mieszamy 2 rodzaje mąki z solą, a następnie rozcieramy drożdże z cukrem aż będą płynne (wolno idzie? dodaj gorącej wody!) i dodajemy do mąki. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek (4 lyżki) i mieszamy. Ugniatamy ciasto póki nie będzie elastyczne, a później do odstawiasz miskę z ciastem w ciepłe miejsce (na lodówce się sprawdza 😉). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).

 

Sos:

Czosnek obierz i posiekaj, pęczek bazylii podrzyj drobno w rękach w garnku rozgrzej oliwę i jeśli chcesz podsmaż czosnek. Następnie wrzuć wszystkie składniki na sos (pomidory i masło) i duś puki sos nie będzie gęsty.

 

A pod koniec:

Weź kawałek ciasta rozwałkuj, polej sosem, dodaj składniki i do pieca.



Komentarze

Popularne posty